דמי מחלה
דמי מחלה הינם תשלום המשולם לעובד בגין תקופה בה לא עבד בשל מחלתו.
החוק הרלוונטי לעניין זה הוא חוק דמי מחלה, התשל”ו-1976.
לפי חוק זה, אסור לפטר עובד בזמן מחלה בעודו זכאי לקבל דמי מחלה, ואלה משולמים לו כדלהלן:
- בגין יום המחלה הראשון – העובד אינו זכאי לשכר והמעסיק זכאי לנכות שכר בשווי יום עבודה אחד ממשכורתו החודשית של העובד.
- בגין ימי ההיעדרות השני והשלישי – העובד זכאי לתשלום של כמחצית משכר העבודה הרגיל שהיה מקבל אילו עבד. על כן עבור כל אחד מהימים הללו ינכה המעסיק ערך של חצי יום עבודה ממשכורתו החודשית של העובד וישלם לו שווי חצי יום עבודה.
- החל מהיום הרביעי – העובד זכאי לקבל את השכרו המלא עבור ימי העדרות בגין מחלתו, והמעסיק לא יכול לבצע לעובד ניכוי שכר בשל היעדרות זו.
חרף זאת, ככל שנקבע בהסכם קיבוצי ו/או בהסכם העסקה אישי, כי העובד זכאי לתשלום גבוה מזה שנקבע בחוק, אזי העובד יקבל בהתאם להסכם החל עליו אך לא יקבל פחות מהנקוב בחוק.
חליתם? זקוקים לייעוץ? צלצלו אלינו עוד היום:
08-6444166
סעיף 2 לחוק הנ”ל קובע, כי מספר ימי המחלה שינוכו ממכסת ימי המחלה הצבורים של העובד בעת מחלה הם כל תקופת מחלתו, כולל ימי מנוחה שבועית וחגים, ועד למספר ימי מחלה שצבר העובד במהלך עבודתו (עובד צובר 1.5 ימי מחלה עבור כל חודש עבודה מלא, כך שבשנת עבודה מלאה צובר העובד 18 ימי מחלה).
יום מחלה חלקי, בו העובד היה נוכח במקום העבודה ועבד מספר שעות אך נאלץ להיעדר בהמשך היום בשל מחלה, ייחשב כיום המחלה הראשון, בכפוף להצגת אישור מחלה עבור יום זה. במקרה כזה, יהיה העובד זכאי לשכר עבור השעות שעבד בפועל באותו היום, אך מנגד אינו זכאי לתשלום דמי מחלה עבור יתרת השעות בהן נעדר בעקבות מחלה.
עובד שמיצה את מכסת ימי המחלה שיכול היה לצבור ואינו זכאי יותר לתשלום, יכול לבקש את הסכמת המעסיק לצאת לחל”ת (חופשה ללא תשלום).
עובד יכול לזקוף ימי היעדרות ולעשות שימוש בדמי מחלה עבור טיפול בבן משפחה, כאשר הורה לאדם בעל מוגבלויות זכאי לתשלום החל מיום המחלה הראשון.
ימי מחלה שלא נוצלו במהלך תקופת העבודה אינם ניתנים להעברה למקום עבודה אחר ובלתי ניתן לפדות אותם, בדומה לדמי חופשה שנתית. כמו כן, היה ועובד הפסיק את עבודתו במקום עבודה מסוים ולאחר מכן שב וחזר לעבוד באותו המקום, ימי המחלה שצבר בעבר לא יישמרו לו (בניגוד לשמירת הותק לצורך חישוב פיצויי פיטורין בעת עזיבה וחזרה לאותו המעסיק בטווח של עד חצי שנה).
כדי שעובד יקבל תשלום עבור ימי מחלה, עליו להמציא ולהציג בפני המעסיק אישור מחלה חתום ע”י רופא, המציין את התקופה שבה העובד לא יכול היה לעבוד עקב המחלה (ואם עדיין אינו מסוגל לחזור לעבודה, גם מהי תקופת היעדרותו המשוערת).
עובד שמעסיקו סירב לשלם לו בגין מחלת בניגוד לאמור בחוק דמי מחלה, זכאי לתבוע פיצויים מכוח החוק בבית הדין לעבודה. כמו כן, אין המעסיק רשאי לנכות לעובד ימי חופשה במקום ימי מחלה העומדים לרשותו. למעסיק אסור למחוק את ימי המחלה שצבר העבודה, זולת אלו שנוצלו בפועל ע”י העובד.
יודגש, כי עובד שחלה וניצל חלק מימי המחלה הצבורים שלו בהתאם להוראות החוק, שב לעבודה וכאמור זמן קצר נפל שוב למשכב, ימי המחלה ייספרו מחדש ולא כהמשך לתקופת מחלתו הקודמת.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. לצורך קבלת ייעוץ משפטי, לרבות המלצות וחוות דעת מקצועית, ניתן ליצור קשר עם המשרד ולקבוע פגישת ייעוץ ללא כל התחייבות.
לקביעת פגישת ייעוץ צלצלו עוד היום:
08-6444166