הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות
חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס”א-2001, מחייב את המעסיק למסור הודעה מוקדמת לעובד לפני פיטוריו, ומאידך מחייב את העובד ליתן הודעה מוקדמת למעסיק טרם התפטרותו.
חוק זה מפרט מהי תקופת ההודעה המוקדמת, וכן מהם המקרים בהם אין חובה ליתן הודעה מוקדמת כלל.
היה ונמסרה הודעה מצד המעסיק ו/או העובד, המעסיק אינו יכול עוד לחזור בו מהודעת הפיטורים ומנגד העובד לא יהא רשאי לחזור בו מהודעת ההתפטרות. כל זאת, אלא אם קיימת הסכמה הדדית של שני הצדדים אשר מסכימים לחזור למצב טרם ההודעה.
קיימת אפשרות נוספת לבטל את מכתב הפיטורים, אם מדובר בפיטורים שלא כדין או במצב בו הודעת הפיטורים או ההתפטרות נמסרו בעת כעס ובלהט הרגע, ללא שיקול דעת וכוונה תחילה.
יצוין, כי היה והעובד חוזר בו מהודעת ההתפטרות וברצונו לשוב למקום העבודה, חובה על המעסיק לשמוע את העובד ולתת לו את האפשרות לשכנע מדוע עדיף למעסיק להחזיר אותו לעבודה. במקרה שהמעביד יסרב לקבל את העובד לאחר שהאחרון הבהיר עצמו, יהיה על המעסיק לנמק את הדבר בצורה ברורה.
מעסיק שכבר מסר הודעה מוקדמת לפיטורים ו/או קיבל הודעה מוקדמת להתפטרות מאת העובד, חייב עדיין לשלם לעובד את שכרו וזאת עד ליום העבודה האחרון של העובד.
המעסיק רשאי לוותר על התייצבות העובד במקום העבודה בתקופת ההודעה המוקדמת, ללא קשר לזהות מוסר ההודעה עצמה, אך הוא חייב להוסיף ולשלם לעובד עבור כל תקופת ההודעה המוקדמת, לרבות באם בחר שהעובד לא יתייצב לעבודה בתקופה זו.
העובד עם זאת, אינו יכול להחליט על דעת עצמו אם להתייצב במקום העבודה בתקופת ההודעה המוקדמת באם לאו, אלא עליו לקבל את אישורו של המעסיק לכך. עובד אשר בתקופה ההודעה המוקדמת לפיטורים אינו מתייצב לעבודה ובשל כך גורם נזק למעסיק, מסתכן בכך שהמעסיק יתבע אותו בבית הדין לעבודה.
במידה והעובד הוא שהתפטר, אזי ככל ולא יתייצב לעבודתו בתקופה ההודעה המוקדמת להתפטרות, הוא מסתכן בכך כי ימי ההודעה המוקדמת אותם הוא חייב למעסיקו ע”פ החוק, יקוזזו משכרו.
רוצים לקבל עוד מידע בנושא פיטורים או התפטרות צלצלו אלינו:
08-6444166
במהלך תקופת ההודעה המוקדמת נמשכים יחסי עובד-מעביד. העובד ימשיך לקבל שכר מלא לרבות זכויות סוציאליות כגון ימי חופשה ומחלה, יצבור דמי הבראה וותק לצורך חישוב פיצויי פיטורין, וכן הפרשות לביטוחי פנסיה וקה”ש וכו’, ואילו המעסיק ייהנה מנגד מהמשך התייצבותו של העובד ומילוי תפקידו במקום העבודה.
ברם, במידה והמעסיק מחליט לוותר על שירותיו של העובד במהלך תקופת ההודעה המוקדמת כאמור, הרי שמחד על המעסיק לשלם לעובדו פיצוי בגין אי מתן ההודעה המוקדמת כנדרש (פיצוי הידוע בשמו: “חלף הודעה מוקדמת”), וגובהו כגובה השכר שאמור היה להשתלם לעובד אילו היה מגיע לעבודה באותו פרק זמן, כאמור בחוק, אך משעה שיחסי עובד-מעביד הסתיימו, תשלום “חלף הודעה מוקדמת” עוצר, מרגע תשלומו, את צבירת הזכויות הסוציאליות של העובד והוותק שלו.
עובד ומעסיק רשאים להסכים ביניהם על תקופת ימי הודעה מוקדמת שונה מזו הקבועה בחוק, ובלבד שזו תהיה ארוכה יותר ותבוא לידי ביטוי בחוזה העסקה שייחתם בין הצדדים ו/או בהודעה על תנאי העבודה שתימסר לעובד. אין אפשרות לקבוע כי תקופת ההודעה המוקדמת תהיה קצרה מהקבוע בחוק וככל שהוראה כזו מופיעה בחוזה העסקה ו/או בהודעה על תנאי עבודה, הרי שהיא בטלה ומבוטלת. היה ולא הסכימו הצדדים על הארכת תקופת ההודעה המוקדמת, אין למעסיק אפשרות לדרוש זאת במפגיע באופן חד צדדי מהעובד.
מעסיק אינו יכול לחייב עובד לנצל את ימי החופשה הצבורים לו במהלך תקופת ההודעה המוקדמת, כדי “לחסוך” תשלום שכר עבודה במהלך תקופת ההודעה המוקדמת ופדיון בגין ימי חופשה צבורים עם סיום העבודה, אלא אם יוכיח המעסיק כי הוצאת העובד לחופשה נעשתה ממניעים עניינים, בתום לב ולצרכי עבודה. הוא האמור בכל הנוגע לימי מחלה אשר צבר העובד.
החוק מחייב בנוסף את המעסיק למסור בידי העובד, עם סיום עבודתו, אישור בכתב על תקופת עבודתו אצל המעסיק.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. לצורך קבלת ייעוץ משפטי, לרבות המלצות וחוות דעת מקצועית, ניתן ליצור קשר עם המשרד ולקבוע פגישת ייעוץ ללא כל התחייבות.
לקביעת פגישת ייעוץ צלצלו עוד היום:
08-6444166