הטרדה מינית במקום העבודה
לפני שנים מספר תוקן סעיף 10 (א)(1) לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ”ח-1988, באופן
שבו ע”פ סעיף 7 לחוק (המתייחס לפגיעה על רקע הטרדה מינית) הוגדל סך הפיצוי ללא הוכחת נזק עד ל-120,000 שקלים חדשים. בנוסף, נקבע בבית הדין האזורי לעבודה, כי הפיצוי הוא עבור אירוע הטרדה אחד ולא פיצוי בגין מסכת הטרדות כולל. באופן הזה יכול/ה הנפגע/ת לזכות בפיצוי גבוה יותר היה ונפל/ה קורבן למסכת הטרדות ממושכת, ולא רק מקרה בודד ויחיד.
במרוצת השנים האחרונות החמיר מאד בית הדין האזורי לעבודה בפסיקת פיצויים הולכים וגדלים בגין רכיב תביעה זה של הטרדה מינית ו/או על רקע מיני במקום העבודה. לאחרונה אף אף נעתר בית הדין האזורי לעבודה לבקשות של נפגעים (אשר הגישו תביעה לפיצוי) לפרסם את שמו של האדם אשר נקבע בפסק הדין כי הטריד מינית (עד לאחרונה שמו של האדם היה נותר חסוי גם אם נמצא כי ביצע את העוולה ונפסק כי עליו לשלם פיצוי בגין כך).
במקרים חריגים (מסכת הטרדות של מספר שנים, פער גילאים או מקרה בו הקורבן צעיר במיוחד וכן בנסיבות מיוחדת אחרות) יכול הפיצוי להגיע אף לכדי מאות אלפי שקלים, בהתאם למקרה הספציפי.
חווית הטרדה מינית בעבודה? זקוקים לייעוץ? צלצלו אלינו עוד היום:
08-6444166
על פי הפסיקה בבתי הדין האזוריים לעבודה, מעשים הנחשבים בגדר הטרדה מינית שמתרחשת במקום העבודה כוללים את המקרים הבאים:
- סחיטה באיומים על רקע מיני
- מעשים מגונים
- התייחסות מבזה או משפילה ביחס למינו/מיניותו או לנטייה המינית של העובד
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני כאשר המוטרדת הראתה שאינה מעוניינת בהצעות
בישראל של שנת 2020, רוב המקרים של הטרדות מיניות במקום העבודה הינם כלפי עובדות, אולם ידועים גם מקרים בהם גברים הם המוטרדים מינית, לרבות בשל נטייה/העדפה מינית של מי מהם.
חשוב לציין, כי אמנם בתי הדין האזוריים לעבודה לוקחים בחשבון את מכלול נסיבות המקרה (למשל יחסי מרות ופערי גיל משמעותיים) אך כאן המקום להדגיש, כי החוק מטיל חלק מן האחריות גם על כתפיהן של העובדות המוטרדות. על אותן עובדות מוטרדות שהגישו תביעה לבית הדין האזורי לעבודה הנטל להציג אי הסכמתן והתנגדות להטרדות המיניות הללו. חשוב אפוא, כי ההתנגדות תהיה ברורה ובעלת מסר שאינו משתמע לשתי פנים, שכן אחרת תתקשה אותה עובדת להוכיח את טענותיה בבוא היום בפני הערכאה השיפוטית.
בתי הדין האזוריים לעבודה עסקו רבות בסוגיה זו כאשר יחסי מרות בעבודה הוכרו כבעלי מעמד ורגישות מיוחדים. במקרים בהם הוכח ניצול חולשה של עובדת אשר הממונה עליה הטריד אותה, זיכה אותה בעבר בית הדין במספר רב של פעמים בפיצויים משמעותיים, זאת בשים לב לעובדה המצערת, כי נשים יימנעו מהגשת תלונה כנגד ממונה עליהן בגין הטרדה מינית, מתוך חשש לפגיעה בפרנסתן.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. לצורך קבלת ייעוץ משפטי, לרבות המלצות וחוות דעת מקצועית, ניתן ליצור קשר עם המשרד ולקבוע פגישת ייעוץ ללא כל התחייבות.
לקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות צלצלו עוד היום:
08-6444166