הליך השימוע
על פי פסיקת בית הדין האזורי לעבודה, אין מעסיק רשאי לפטר עובד באופן שרירותי בטרם תיערך לו שיחת שימוע, בו יציג המעסיק את הסיבות לפיטוריו ויאפשר לעובד להעלות את טענותיו מנגד.
בפגישה זו יוצגו בפני העובד הנימוקים וההסברים המלאים לרצון המעסיק לסיים את העסקתו, בין אם מדובר בצמצום היקף העובדים, צעדי התייעלות, רה-אורגניזציה של מקום העבודה, חוסר שביעות רצון מתפקודו של העובד, ועוד.
בסיום הדברים, תינתן לעובד ההזדמנות להשמיע את טיעוניו בעד המשך העסקתו. העובד רשאי לקבל הזדמנות הוגנת להשמיע את דעתו וגם להזמין לשימוע נציג מטעמו, לרבות נציג וועד עובדים ו/או עו”ד המתמחה בדיני עבודה אשר ייצג אותו בהליך השימוע.
זקוקים לייעוץ בנושא הליך השימוע? צלצלו אלינו עוד היום:
08-6444166
עובד שפוטר רשאי לתבוע את המעסיק בבית הדין האזורי לעבודה ולבקש מבית הדין ליתן צו המבטל את הפיטורים ו/או לתבוע פיצוי בגין פיטורים שלא כדין במידה ופיטורים נעשו ללא שימוע ו/או בהליך שימוע לקוי.
את שיחת השימוע יש לקבוע מראש, תוך מתן התראה מספקת לעובד על מנת שיוכל להיערך לשיחה, כולל היוועצות עו”ד לדיני עבודה או עדכון וועד העובדים על קיומו של הליך השימוע. על המעסיק לתת לעובד הודעה בכתב בעניין, להציג את עיקרי נימוקיו לפיטורים, וזאת בזמן סביר בטרם תיערך השיחה.
כמו כן, עליו לאפשר לעובד לעיין במידע ובמסמכים שהמעסיק הסתמך עליהם בהחלטתו. בהתאם לנסיבות, אין די בטענות כלליות של המעסיק אם מדובר באירוע או רצף אירועים ספציפיים, בגינם הוחלט לסיים את עבודתו של העובד, ועל המעסיק אפוא לפרט את האירועים במדוייק, לרבות המועד בו התרחשו, וזאת כדי שהעובד יוכל להתייחס לטענות. על המעסיק ליתן לעובד את ההזדמנות ההוגנת, בזמן הליך השימוע, להשמיע את מלוא טענותיו בנושאים שהועלו, ולשמוע את דבריי העובד בפתיחות ובקשב רב, ולא רק כדי לצאת ידי חובה בעוד שההחלטה על פיטוריו כבר התקבלה.
על שיחת השימוע להיות מתועדת באמצעות פרוטוקול, שיכלול בין השאר את התאריך שבו התקיימה שיחת השימוע, את טענות המעסיק מחד ואת התייחסות העובד לטענות ועמדתו, מאידך. עם סיום השיחה, על העובד לעיין בפרוטוקול ולאשר בחתימתו את תוכנו ועל המעסיק למסור בידיו עותק ממנו. לאחר עריכת שיחת השימוע ובסיומו של ההליך, על המעסיק למסור לעובד הודעה ברורה לגבי ההחלטה הסופית שהתקבלה בעניינו, וזאת לאחר שכאמור נשמעו טענות העובד ועמדתו.
חשוב לדעת, כי הליך השימוע הוא הליך לו זכאי העובד ועל כן רואים אי התייצבות של עובד לשיחת שימוע כוויתור שלו על זכותו להעלות טענותיו בפני מעסיקו, על כל המשתמע מכך. אולם יש לציין, כי אי התייצבות של עובד לשיחת שימוע, אין פירושה הסכמתו לפיטורים ו/או הסכמתו לטענות שהועלו כנגדו, כל שכן אין לראות באי התייצבות העובד לשיחת השימוע, כהתפטרות שלו.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. לצורך קבלת ייעוץ משפטי, לרבות המלצות וחוות דעת מקצועית, ניתן ליצור קשר עם המשרד ולקבוע פגישת ייעוץ ללא כל התחייבות.
לקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות צלצלו עוד היום:
08-6444166