העסקה פוגענית והתעמרות במקום העבודה
בעשור האחרון החלה להתפתח דוקטרינה משפטית, שמקורה אינה בדבר חיקוק, כי אם יצירת הפסיקה בבתי הדין האזוריים לעבודה, וזאת בניגוד למקרים של הטרדה מינית במקומות העבודה, אשר הוסדרו בחוק. ברוח חוקי היסוד של מדינת ישראל, זכאי כל עובד לסביבת עבודה ראויה, השומרת על כבודו ומעמדו הבסיסיים.
אחת הדוגמאות היא פרשת מני נפתלי. כזכור, מני נפתלי תבע לדין את מעון ראש הממשלה בו עבד בתפקיד אב הבית, בעת תקופתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לאחר משפט מתוקשר מטבע הדברים, זכה מני נפתלי בפסק דין ובו פיצוי של עשרות אלפי שקלים חדשים ואף הכרה של בית הדין האזורי לעבודה בטענה כי התעמרו בו. פרשת מני נפתלי למעשה פתחה אופק לעובדים נוספים לאזור אומץ ולתבוע את מעסקיהם בגין השפלות והתעמרות שהיו מנת חלקם במקום העבודה, לעיתים לאורך שנים.
חוויתם השפלה במקום העבודה? זקוקים לייעוץ? צלצלו אלינו עוד היום:
08-6444166
כאן המקום לציין, כי לצורך הגשת תביעה וניהול הליך על בסיס של העסקה פוגענית והתעמרות מכוונת במקום העבודה יש לוודא, כי מדובר על אירועים חוזרים ונשנים המהווים התנכלות תעסוקתית ממושכת, סדירה ומגמתית, שמאחוריה מסתתרת כוונת מכוון להזיק לעובד, להשפילו ו/או להביאו להתפטר ממקום העבודה בעל כורחו.
רצף אירועים שכזה יכול ויביא לפגיעה בכבודו של העובד וזאת לצד פגיעה נפשית ו/או ממונית בחלק מן המקרים, ועל כן להקים לעובד עילת תביעה שיכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים חדשים פיצוי בגין מסכת ההתעללות וההתעמרות שעבר (סכום הפיצוי כמובן משתנה ממקרה למקרה והינו אינדיבידואלי לחלוטין ובהתאם לעובדות שאירעו, כאשר כל מקרה ייבחן לגופו).
עם זאת, יש לזכור כי לא כל הערה ו/או ביקורת מצד המעסיק או הממונה מטעמו, הינה בבחינת התעמרות במקום העבודה. לעיתים חש עובד כי המעסיק ו/או הממונה מטעמו מחמיר עמו יתר על המידה או נוהג כלפיו בקשיחות יתרה. לא בהכרח מדובר בהתעמרות מכוונת ולפעמים שיחת בירור של העובד עם המעסיק יכולה לפתור את הדבר ולשנות את היחס. היו מקרים בהם היה מנהל בעל דרישות תובעניות ויחסי אנוש גרועים, אך אלו לא כוונו לעובד ספציפי והיחס הקשה התחלק בין כל העובדים הכפופים לאותו מנהל. על כן יש לבחון את הדבר בזהירות בטרם מסיקים מסקנות שיתבררו בהמשך כלא נכונות בעליל.
בתי הדין האזוריים לעבודה משתדלים מבחינתם למצוא את האיזון העדין שבין זכותו הבסיסית של עובד לסביבת עבודה ראויה, מכבדת ובריאה, לצד זכותו של המעסיק לבצע שינויים במקום העבודה, למתוח ביקורת על עובדיו, להעלות דרישות לעניין קצב העבודה וכיו”ב.
אך אין ספק כי בניגוד לעבר, בתי הדין האזוריים לעבודה רגישים כיום הרבה יותר למקרים של התעמרות במקום העבודה והעסקה פוגענית של עובדים, אף אם הדבר טרם הוסדר בחקיקה בכנסת.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. לצורך קבלת ייעוץ משפטי, לרבות המלצות וחוות דעת מקצועית, ניתן ליצור קשר עם המשרד ולקבוע פגישת ייעוץ ללא כל התחייבות.
לקביעת פגישת ייעוץ צלצלו עוד היום:
08-6444166