פיטורים
פיטורים מוגדרים כתהליך ההפסקה של מעסיק את עבודתו של עובד שכיר שעד כה עבד אצלו. תהליך זה מלווה לעיתים בטלטלה לעובד, הן ברמה האישית-נפשית והן ברמה הכלכלית-קיומית. לא אחת, מדובר באירוע המכה בעובד כרעם ביום בהיר ולו משמעויות רבות, ואולם חוקי המגן ופסיקות בתי הדין האזוריים לעבודה במדינת ישראל, קבעו במרוצת השנים נוהל פיטורים ברור שחריגה ממנו הופכת את ההליך עצמו ל”פיטורים שלא כדין” ומקימה לעובד עילה וזכות להגשת תביעה מתאימה כנגד מעסיקו לשעבר.
ראשית דבר, על מעסיק להודיע לעובד על כוונתו לפטרו ובד בבד לקבוע מועד לשיחת שימוע, בו יוכל העובד להשמיע את טיעוניו בעד המשך העסקתו, ואף להגיע לשיחה זו כאשר הוא מיוצג על ידי עורך דין או מלווה על ידי נציג וועד העובדים של אותו מקום העבודה. ככל שלאחר השימוע הוחלט להמשיך בהליך הפיטורים, על המעסיק למסור הודעה מוקדמת בדבר המועד בו יסתיימו יחסי עובד-מעביד.
עומדים לפני פיטורים? זקוקים לייעוץ? צלצלו אלינו עוד היום:
08-6444166
ישנם כללים ברורים בנוגע להליך השימוע ולהודעה המוקדמת ועל כך ניתן לקרוא בהרחבה באתר זה. חרף האמור לעיל, קיימים מצבים בהם אסור לפטר עובדים ופיטוריהם הינם בבחינת “פיטורים שלא כדין”.
למשל, חל איסור לפטר עובדת בהיותה בהיריון, לרבות עובדת בשמירת היריון ו/או עובדת המשמשת כפונדקאית, כשאיסור זה חל מיום שהודיעה העובדת למעסיק על הריונה, או אף אם נודע למעסיק על כך בדרך אחרת. פיטוריי עובדת בהיריון דורשים אישור משרד העבודה ובהיעדרו, פיטורים אלו בטלים ומבוטלים. מלבד עובדת בהיריון, קיימים הוראות ספציפיות בנוגע לאיסור פיטוריי עובדת בעת חופשת לידה ו/או טיפוליי פוריות ו/או בעת קבלת ילד לאימוץ.
בנוסף, הדין אוסר על פיטוריי עובד שנעדר מהעבודה עקב מחלתו, בימים שבהם הוא זכאי לדמי מחלה, ו/או איסור על פיטוריי עובד בשל פעילותו לצורך הקמה של ארגון עובדים או ועד עובדים או בשל פעילותו בארגון העובדים או בוועד. כמו כן הדין אוסר על פיטוריו של עובד בעת תקופת שירות מילואים פעיל או במהלך 30 ימים ממועד סיומה, ועוד כהנה וכהנה. בנוסף לכל הדוגמאות המוזכרות לעיל, קיימים גם מצבים בהם עובד הוא שמתפטר אך נחשב כאילו פוטר ועל כן זכאי הוא לקבל את כל הזכויות הקשורות בפיטורים.
פיטורים הינם הליך מורכב בעל משמעויות והשפעות, ולעיתים מנצל מעסיק חוסר ידיעה ו/או חולשה של עובד על מנת לפטרו בניגוד לדין, תוך שלילת זכויותיו הבסיסיות. עם קבלת זימון לשימוע ו/או הודעה מוקדמת על פיטורים, רצוי לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה ולהיוועץ עמו, לרבות לצורך ייצוג בהליך השימוע עצמו ובהמשך בתביעה אפשרית בבית הדין האזורי לעבודה, או להיפגש לצורך קבלת ייעוץ בנוגע להליך הפיטורים שנעשה, ולהבין מהן הזכויות המגיעות לעובד בגינו, ובהתאם לכך לפעול.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. לצורך קבלת ייעוץ משפטי, לרבות המלצות וחוות דעת מקצועית, ניתן ליצור קשר עם המשרד ולקבוע פגישת ייעוץ ללא כל התחייבות.
לקביעת פגישת ייעוץ בנושא פיטורים צלצלו עוד היום:
08-6444166